Att låna pengar är i många fall en nödvändighet. I synnerhet om man ska köpa ett hus eller en bättre begagnad bil. Men hur högt belånade är vi svenskar egentligen? Det tar vi reda på i den här artikeln.
Hur mycket lån har en genomsnittlig svensk?
Om man räknar med alla som bor i Sverige ligger snittbelåningen på 380 000 kronor. Men om vi i stället bara räknar med de personer i Sverige som är i arbetsför ålder, det vill säga mellan 16 och 65 år, ligger snittbelåningen på 621 000 per medborgare.
Vad ligger det genomsnittliga bolånet på i Sverige?
Det finns inga exakta siffror men SEB påpekar att den genomsnittliga bostaden är belånad till 40 % av marknadsvärdet. Svenskar har en högre belåningsgrad än hushåll i nästan alla jämförbara länder. Notera även att det är populärt att höja bolånet i stället för att ta ett privatlån.
Det innebär att många finansierar bilar, båtar och renoveringar genom att höja sitt bolån, vilket kan vara en bidragande orsak till att bostadsbelåningsgraden är särskilt hög i Sverige.
Läs mer: Om man lånar för mycket pengar kan man få likviditetsproblem.
Hur mycket lån har medelsvensson?
Om vi med medelsvensson räknar in en svensk som är mellan 16 0ch 65 år gammal, då ligger snittbelåningen på 621 000 kronor. Notera även att skulderna är skevt fördelade i Sverige. Det finns nämligen en stor grupp som har höga skulder, och en än större grupp som är skuldfria.
Om man bara ser till bostadslånen är över 50 % av alla svenskar skuldfria, medan cirka 20 % har en bostadsskuld som ligger på en miljon eller mer.
Belåningsgrad i Sverige kontra resten av Europa
Sverige har en hög belåningsgrad, men den belåningsgrad som gäller i Danmark är än högre vilket SCB förtydligar. I Danmark är snittbelåningen cirka 25 % högre än i Sverige. Notera att befolkningssammansättningen spelar stor roll när det kommer till vad belåningsgraden för ett land ligger på.
Mer specifikt är personer i 35-årsåldern mest belånade. Bland annat med huslån, bilar och båtar som de inte haft lång tid på sig att amortera på. Utöver detta är personer i länder som nästan bara erbjuder hyresrätter lågt belånade, då väldigt få bostadslån behövs.
Med detta vill vi förmedla att det till stor del är ett bra tecken att Sverige har en hög belåningsgrad. Det visar att svenskar har råd att investera och köpa de produkter de vill ha.
Effekterna av hög belåning på svensk ekonomi
Hög belåning kan både stimulera ekonomisk tillväxt och medföra risker. På kort sikt gör den ökade konsumtionen av bostäder och andra varor att ekonomin växer. Men om räntorna stiger eller inkomsterna minskar, kan hushållens högre skuldsättning bli svår att hantera. Detta kan leda till finansiella problem för de mest belånade. För att undvika dessa risker är det viktigt att hushåll noga överväger sin långsiktiga betalningsförmåga innan de tar på sig stora lån.
Vad kan man göra för att spara pengar på lån?
Om du befinner dig i en tråkig ekonomisk sits kan ett samlingslån vara en god idé. Årsräntan för en snabb kredit ligger i regel på cirka 25 %, medan den räntesats som gäller för ett sammansatt lån i regel har en ränta på cirka 7,5 %. Så om du har många små krediter är ett samlingslån nästan ett måste.
Att ansöka om ett samlingslån tar bara några minuter, och du riskerar ingenting. Du behöver med andra ord inte teckna dig för ett samlingslån om du inte vill, och inga låneportaler kommer att kräva dig på pengar om du tackar nej till precis alla låneerbjudanden.
Bolånemarknaden och alternativa finansieringsmetoder
I Sverige är det vanligt att höja bolånet för att finansiera andra inköp som bilar eller renoveringar. Detta har blivit populärt tack vare låga räntor, men det kan också öka hushållens skuldsättning och riskerna för ekonomiska problem. I jämförelse med andra länder är svenskar mer benägna att använda bolånet för andra ändamål. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och överväga alternativ till att belåna bostaden för ytterligare konsumtion.
Så fungerar det att ta ett lån
I videon nedan beskriver Linnea Lagrell som arbetar på Sparbanken i Tanum hur det går till att ta ett lån.
Hon svarar även bland annat på de här frågorna:
- Kan vem som helst ta ett lån?
- Vilka olika typer av lån finns det?
- Hur gör man för att betala av ett lån?